Misdienaars

Misdienaars Lierderholthuis

Het is zondagmorgen kwart voor negen als ik de sacristie binnenloop, om me klaar te maken voor de dienst. Het eerste wat ik doe is iedereen gedag zeggen, vaak zijn de pastor/ pastoor/ voorganger de lector/lectrice en de andere misdienaar er al. Dan ga ik mij omkleden,dus dan doe ik zo een witte jurk aan( dat heet eigenlijk een albe) met een koord om mijn middel en een kruis om mijn nek. Dan is het tijd voor de kerkdienst, ik help mee tijdens de dienst en luister goed naar de andere misdienaar, want zelf weet ik nog niet zo goed wat ik allemaal moet doen.
Het leukste moment tijdens de dienst vind ik toch wel het breken van het brood. Als de dienst  afgelopen is gaan we weer terug naar de sacristie om ons om te kleden, voordat we naar huis gaan krijgen we een snoepje of iets anders lekkers.
Chris Fokkert.

Misdienaars Heino

Wij zijn de misdienaars van de kerk in Heino. Wij zijn momenteel met 7 misdienaars bij deze kerk. Misdienaars helpen de voorganger bij de dienst. Wij noemen het ‘dienen’ als we moeten helpen met de dienst.
Om even een beeld te geven van wat wij tijdens een mis doen, vertellen we dat kort.
Om het begin van de mis aan te kondigen, luiden wij de bel. Wij lopen (bijna) altijd voor de voorganger uit. Samen met de lector, koster en voorganger buigen wij naar het altaar. Bij het evangelie assisteren wij met de toortsen (kaarsen op standaard).
Bij een eucharistieviering helpen wij met het dekken van de tafel/altaar klaar maken. Wij geven de benodigde spullen aan de voorganger. Wij gaan dan met onze toortsen aan beide kanten van het altaar staan. Wij brengen altijd op hetzelfde moment in een mis de toortsen weer terug. Wanneer dan? Bij het bidden van het Onze Vader. Wij zetten onze toortsen weg en gaan achter de voorganger staan.
Bij een communieviering lopen wij met de toortsen voor de voorganger uit naar het tabernakel om het heilige brood op te halen. Dan gaan we weer terug naar het altaar.  Als de viering dan voorbij is luiden wij nog een keer de bel om het einde van de viering aan te geven.
Op ‘normale’ zondagen zijn er twee misdienaars. Zij zijn dan in het zwart (met wit) gekleed. Tijdens Pasen, Kerst en andere feestdagen zijn er niet de gebruikelijke twee misdienaars. Een paar jaar geleden waren we tijdens zo dienst wel eens met negen misdienaars. Nu we nog maar met zeven zijn, kan dat natuurlijk niet. Nu zijn we met maximaal zes misdienaars. Een deel draagt dan een rode (met witte), en een deel een zwarte (met witte) albe. Wat wij het leukst vinden van misdienaar zijn zijn de gesprekken voor en na de vieringen. Meestal wordt er dan een grap gemaakt of wordt er nieuws gedeeld. Ook helpen wij na de dienst vaak de kosters met het opruimen van de kerk.
Door Corona mogen we nu al ruim een jaar niet meer ‘dienen’, dat is natuurlijk heel erg jammer. Wij hopen dat we snel weer actief mogen en kunnen worden! Tot snel in de kerk of in Heino.

Groetjes,
De misdienaars