Jeugd

Aandachtshoekje

In de Mariakapel achterin de kerk wordt elke maand een aandachtshoekje ingericht.
Er wordt aan de hand van een kerkelijk feest, een periode uit het kerkelijk jaar (advent, vasten, de meimaand) of een thema ( vakantie, carnaval, eerste communie) een hoekje gemaakt waar u samen met uw kind ideeën op kunt doen om thuis zo’n plekje te maken.
Het zou mooi zijn als u daardoor in gesprek komt met uw kind over gelovige thema’s.
Veel suggesties hiervoor zijn ook te vinden op de website van Geloven Thuis.(www.geloventhuis.nl) Elke maand vindt u hier nieuwe ideeën.

Geheim

En nou is het afgelopen’, mompelt Josje. Ze slaat een schone bladzijde op, pakt haar nieuwe vulpen en schrijft: Nieuw begin: 11 november 2016. Dan een regel wit. En daaronder, in haar mooiste handschrift: Lief dagboek, vanaf vandaag wordt alles anders…
Maar daar begint het weer. Automatisch doet ze de dop op de vulpen en begint te piekeren. Tja, een nieuw begin… ‘En nou niet terugbladeren’, zegt ze nog zachtjes voor zich uit, maar hup, daar gaat ze weer. Ze bladert, ze leest, ze zucht.

Zaterdag 3 april, ruzie met ma. Alweer. Sinds pa het huis uit is, is er geen land meer met haar te bezeilen. Met mij ook niet, zegt ze. Dat valt best mee, vind ik. Ik doe echt mijn best om haar te helpen in deze rottijd. En ik vind het lullig dat ze mij niet helpt. Alsof ik het zo leuk vind. Bah.

Dat was geen leuke tijd, nee. Maar na de zomer ook niet.

Maandag 16 augustus. Pa was hier gisteren. Voor het eerst in een halfjaar. Hij wou met ma praten, ik weet niet waarover. Omgangsregeling? Scheiding officieel? Het begon poeslief en ma leek wel blij. Maar ik was nog niet boven of het gezeik begon weer. Het knetterde. Lekker ouderwets, dacht ik met de pest in mijn lijf. Hij is net weggegaan en nou zit ma te snikken. Kunnen we weer opnieuw beginnen na de vakantie. En wie mag het allemaal opvangen? Ik zei de gek.

Als ze eraan terugdenkt zijn het stuk voor stuk barre maanden geweest.
Josje heeft al weer een volgend stukje te pakken. Ze weet blindelings de weg in haar dagboek.

Dinsdag 21 september. Bah. Ik voel me rot. Een vier voor En­gels. Buikpijn. Ma zegt dat ik misschien wel ongesteld word. Mevrouw Josje word ik dan: ‘Nee, Josje kan niet komen. dDie heeft je weet wel.’ Komt wel mooi slecht uit. Ik moet hier thuis alles doen. En ik krijg steeds op mijn kop. Als ik bij pa geweest ben, kan ik het een dag lang wel schudden. Alsof ik er iets aan kan doen.

Wat een treurig dagboek eigenlijk. Josje zucht nog eens diep en leest wat ze gisteren heeft geschreven. Een paar boze regels zijn het maar.

Woensdag. Puinhoop weer. Ma kreeg een brief van pa. Loopt nu met rood hoofd rond. Zesje voor Nederlands. Gelukkig. Marco steeds achter me aan. Wat denkt ie wel, die dikzak… Hij stinkt uit zijn mond. Ik weet niks meer. Misschien wel tot nooit meer ziens.

Ze doet het dagboek dicht. Piekert. Slaat het weer open en pakt haar pen. Ze streept de laatste zin door. Ze schrijft:

Lief dagboek. Ik word zo moe van je. Ik ga je verbranden. Dag boek.

Zo, dat lucht op. Ze slaat het boek met een klap dicht en loopt ermee naar beneden, naar de open haard die vrolijk knettert. Hup, daar kiepert ze het dagboek in het vuur, dat er gretig van begint te eten. De vlammen krullen zich om de gouden let­ters GEHEIM dat op de kaft staat en boren zich een weg door alle ach en wee. Weg is het. Josje gaat erbij zitten. Wat heeft ze nou weer gedaan? Zal ze daar later geen spijt van krijgen? Maar ze heeft ook een gevoel van opluchting. Nu kan ze tenminste nooit meer terugbladeren.

Haar moeder vindt haar een kwartiertje later in de luie stoel. ‘Ha, die Jos’, roept ze. ‘Hoe is het met je?’

Daar kijkt Josje van op. ‘Blijf zitten’, zegt haar moeder. ‘Ik zet thee en dan kom ik bij je zitten. Ik heb heel bijzonder nieuws te vertellen.’ Opgewonden dribbelt ze weg. Josje denkt diep na en herinnert zich plotseling de brief van haar vader van giste­ren. Zou die er iets mee te maken hebben? Eén gedachte alleen al jaagt vlammen door haar hart. Als het zo is, koop ik morgen een nieuw dagboek, denkt ze vastbe­sloten. En ze weet dat het zo is.

Uit: “Geheimschrift door Willem van der Meiden

 

 

Power

Power heb je in verschillende soorten, maar één van de belangrijkste is – denk ik – toch wel de power om jezelf te zijn. Als je daar de power niet voor hebt – je durft je niet te laten zien en je zet een masker op – dan kun je op een gegeven moment je ware ik niet meer vinden.

Judith, 14 jaar

 

 

 

Doopzondagen

In juni is er weer gelegenheid om uw kind te laten dopen, opdat hij/zij in de genade van God wordt opgenomen en tevens gaat behoren tot de gemeenschap van gelovige mensen. Wilt u in verband met de voorbereidingen het liefst voor de Kerstdagen contact opnemen met de pastorie of het parochiesecretariaat (tel. 390924)?

 

 

 

 

 

 

Wanneer zingt het Jeugdkoor

9 juni om 19.00 uur een viering met groep 3

 

 

Jeugdactiviteiten
Op 25 mei.
De laatste van dit schooljaar is op 29 juni of 6 juli.
We houden u op de hoogte.