Kevelaer

kevelaer.jpgBroederschap Bedevaart Raalte en omstreken

naar Kevelaer

 

 

Elk jaar organiseert de Broederschap Raalte e.o. op de eerste zaterdag van september een bedevaart naar het Duitse stadje Kevelaer, zon veertig kilometer ten zuidoosten van Nijmegen. Daar hoorde de eenvoudige koopman Hendrick Busman eind 1641 drie keer een stem dat vanuit een zogenaamd hagelkruis, dat geplaatst was ter ere van de slachtoffers, allen inwoners van Kevelaer, die vielen bij een overval door soldaten zo’n tien jaar eerder. Die stem zei: “Op deze plaats moet gij voor mij een kapelletje bouwen!” Dat kapelletje kwam er in 1642, met daarin de bekende afbeelding van Maria met de stad Luxemburg op de achtergrond, zoals zijn vrouw Mechel enkele maanden terug het in een droom zag. Daar, bij dat kapelletje, zijn enkele wonderen opgetekend. In 1654 werd rond het kapelletje de huidige Genadekapel gebouwd. Sindsdien trekken jaarlijks duizenden pelgrims naar Kevelaer.

 

Ieder jaar vertrekken vanuit Salland enkele honderden bedevaartsgangers op de eerste zaterdag van september met bussen naar Kevelaer. Daar zijn ook pelgrims uit Heino en Lierderholthuis bij. Daarnaast gaan er een koor en een fanfarekorps uit de regio mee, evenals enkele pastores. De broedermeesters zijn de contactpersonen voor de afzonderlijke parochies. Bij hen kunnen mensen zich opgeven als zij mee willen.

Een bedevaart naar Kevelaer is niet alleen een reis om te bidden en tot bezinning te komen, maar ook gezelligheid staat hoog in het vaandel!

Het programma ziet er globaal als volgt uit:

  • 's morgens vroeg vertrekken de bussen vanaf de verschillende opstapplaatsen naar Kevelaer
  • H. Eucharistieviering in de St. Antoniuskerk
  • processie naar de Genadekapel
  • bidden van de Kruisweg
  • plechtig lof in de Mariabasiliek
  • aan het begin van de avond wordt de terugreis naar Salland aanvaard

Daarnaast is er volop gelegenheid om de vele kerken en kapellen die het stadje rijk is te bezichtigen, ergens te gaan eten en drinken in de vele restaurantjes en souvenirs te kopen.

 

 

De Genadekapel in Kevelaer.

kevelaer2.jpgVan oudsher wordt de maand oktober Rozenkransmaand genoemd. Deze maand is tevens de afsluitende maand van het bedevaartseizoen. Vandaaruit is de traditie ontstaan om op de eerste zondag van oktober het Kevelaerlof te houden in de broederschapskerk de H. Kruisverheffing te Raalte. In dit lof willen wij Maria nog eenmaal eer betonen, na de bedevaart naar Kevelaer.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de broedermeester voor de parochies Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming in Heino en H. Nicolaas in Lierderholthuis:

 

                        Miranda Temmink

                        Broeklanderdijk 50

                        8107 PC Broekland

                        0572-351727

 

Tot ziens in Kevelaer!