Uit: Ontmoeting en Inspiratie

Excursie naar het Dominicanenklooster

Het eerste klooster van de dominicanen (de predikbroeders) in Zwolle is ruim 500 jaar oud. Nu is er het Stedelijk Conservatorium in gevestigd. In de eerste kloosterkerk zit nu boekhandel Waanders in de Broeren. De dominicanen waren eeuwenlang niet welkom in de stad, maar in 1900 kwamen ze terug in de Assendorperstraat.

Nog steeds is het dominicanenklooster een bewoond huis en geen museum. Wel worden er vele activiteiten georganiseerd. 

De Dominicanenkerk en het klooster (met zijn prachtige glas- in loodramen en vloermozaïeken) aan de Assendorperstraat in Zwolle zijn het waard om te bezoeken en om het verhaal erbij te horen van een gids.

Pastor Hans Schoorlemmer zal ons rondleiden. 

Het programma:

 9.15 uur: ontvangst met koffie en cake

 9.30 uur: rondleiding

 11.00 uur: afsluiting met koffie  

Datum: vrijdag 7 februari 2020

Tijd: 08.30 uur

Vertrek vanaf de parkeerplaats bij de katholieke kerk

Begeleiding pastor Hans Schoorlemmer

Kosten € 10,– per persoon

Het Jodendom in Zwolle

Helaas kon deze activiteit in het vorige seizoen niet doorgaan. Vanwege de grote belangstelling bieden we het dit jaar opnieuw aan: Al vanaf de vroege middeleeuwen zijn er bewijzen te vinden van een joods leven te Zwolle. Deze joodse gemeenschap heeft tijdens haar lange geschiedenis veel meegemaakt: jodenverbranding in 1349 omdat ze werden aangewezen als veroorzakers van de pest,

uitsluiting van de meeste beroepen en daardoor armoede, de tweede wereldoorlog. In 1721 ontstond er te Zwolle een echte joodse gemeenschap, ze woonden toen vooral in de buurt van het voormalige Broerenklooster. Van 1758 tot 1899 diende  gebouw ‘De Librije’ als synagoge. In 1899 werd een nieuwe synagoge gebouwd aan de Schoutensteeg (nu Samuel Juda Hirschstraat).

We bezoeken als groep deze in 1989 gerestaureerde synagoge. Er zal een rondleiding zijn met uitleg over het gebouw en enkele joodse gebruiken en feesten. Na de rondleiding zullen we tevens de tentoonstelling ‘Joods leven in en om Zwolle’ bezoeken. De tentoonstelling bevat historisch materiaal betreffende de geschiedenis van de joden van Zwolle en joodsreligieuze voorwerpen uit Zwolle en de regio.  

Datum:  zondag 26 januari 2020

Tijd: 13.30 uur (tip: trek warme kleding aan)

Vertrek vanaf het Parochiecentrum RK kerk (via Paalweg)

Begeleiding: Gidion van Tongeren

Kosten € 4,– per persoon (t/m 12 jaar € 2,50)