Nabijheid, pastoraat en vieren

Algemene tips voor thuis meevieren tijdens corona van de Sint Ludger en Sint Paulus Parochie uit de Oost Achterhoek

De afgelopen tijd hebben we te maken gekregen met steeds meer aangescherpte regels. En dat zal de komende tijd de realiteit zijn. Het is geweldig dat internet en streamen van vieringen een alternatief bieden. Tegelijk is en blijft het vreemd en voelen we dat we in een verstorende crisis leven. Toch zijn er manieren die meewerken om niet alleen maar op afstand naar de viering te kijken, maar om ook echt mee te kunnen vieren? We geven graag een paar suggesties:

1. Creëer een goede omgeving. Dat kan gewoon in je eigen woonkamer. Zet naast de laptop en/of de televisie bijvoorbeeld een mooie bos bloemen, een brandende kaars, een betekenisvolle afbeelding of icoon die met Bijbel en geloof te maken heeft.

2. Zorg dat je een tijdje voordat de viering begint al vast klaar zit. Je kunt als ‘start’ een kaars aansteken – een brandende kaars is allereerst symbool van de Verrezen Heer. Tegelijk helpt een brandende kaars ook bij het tot rust komen en roept concentratie op. Probeer je open te stellen voor de Schepper van het Licht: de Schepper van hemel en aarde. Heb je kinderen, laat een van hen dan de kaars aansteken.

3. Waar zit je en hoe? Relaxed op de bank? Zittend in bed? Het kan, natuurlijk. Tegelijk zijn dat geen actieve, betrokken zithoudingen. Vraag je af: wat is voor mij, voor ons, een aandachtige en betrokken zithouding?

4. Hoe gaat het met zingen, met vaste onderdelen van de eucharistieviering die door de kerkgangers worden uitgesproken? Het is kaal om in je eentje of alleen met de huisgenoten te spreken of zingen? Maar is zwijgen een goed alternatief? Of aanhoren? Probeer gewoon mee te doen en dan zal het vast wel wennen. Een goed begin is het meespreken van het gebed des Heren ‘Onze Vader’.

5. Wees ook attent op de gebedshoudingen: staan, zitten, knielen. Als je kunt, helpt het om dit thuis mee te doen. Tijdens de ruimte om uit te spreken wat er leeft in ieders hart, kun je deze ruimte ok thuis daarvoor gebruiken. Bedenk eventueel vooraf welke intentie je meeneemt in deze viering. Ook bestaat er de mogelijkheid om voor de dagelijkse besloten eucharistievieringen intenties op te geven bij het pastoraal team.

6. Gebed voor de Geestelijke Communie: Mijn Jezus, ik geloof dat U in het Allerheiligst Sacrament tegenwoordig bent. Ik bemin U boven alles en wens U in mijn hart te verwelkomen. Nu ik niet de communie daadwerkelijk kan ontvangen, vraag ik van U de genade van de geestelijke communie. Omhels mij en zuiver mijn verlangen naar de hemelse Vader. Draag mij in Uw Geest, en laat mij nooit van U gescheiden worden. Amen

7. Na de viering kun je even stil blijven en het laten bezinken. Blaas de kaars uit, sluit de laptop, Ipad, computer af of doe de TV even uit.

Bron: Website Aartsbisdom