Donderdag 13 december Der Himmel über Berlin

Dit keer een klassieker!

Het is voor ons een uitzondering dat een film meer dan 30 jaar oud is.

Regisseur Wim Wenders neemt de kijker aan de hand van de engelen mee op een reis door het Berlijn van de jaren ’80. De gevolgen van de Tweede Wereldoorlog zijn nog steeds zichtbaar. Berlijn is nog steeds in opbouw, maar ook nog verscheurd door de Muur. De literaire voice-over teksten zijn afkomstig uit het gedicht Lied Vom Kindsein van Peter Handke. Ze zijn langzaam van tempo en net als de rest van de film erg sfeervol. Het geeft je als kijker een ontspannen gevoel.

Wenders probeert met zijn film het positieve in de mens te laten zien. Ondanks dat niet iedereen blij en vrolijk is, mogen we ons toch gelukkig prijzen dat we in deze wereld mogen leven. Het leven is vergankelijk dus laten we er het beste van proberen te maken. Een sterk punt van de film is de muziek. Deze is zeer tijdsgebonden aan de jaren ’80 met onder meer fragmenten van Nick Cave, die ook in de film te zien is met een optreden, Laurie Anderson en Tuxedomoon. Maar ook de originele filmmuziek van Jürgen Knieper is zeer sfeervol. Soms neerslachtig, dan weer vrolijk. Bij elke scène versterkt het de sfeer van de film.

Bruno Ganz, bij velen beter bekend als Adolf Hitler in Der Untergang speelt een hartverwarmende rol als engel Damiel. Door zijn innemende voorkomen gun je de engel zijn leven als sterfelijke, maar ook als hij als engel door zou blijven leven weet je dat hij daar uiteindelijk vrede mee zou hebben. En dan heb je dat als kijker ook.

Donderdag 13 december

20.00 uur in het parochiecentrum (parkeerplaats is bereikbaar via de Paalweg)

entree: gratis incl. koffie en/of thee.

Volgende filmavond is op donderdag 17 januari.